Sverige i botten i studentutbyte

HÖGSKOLAN2007-06-11

Sverige ligger i bottenskiktet när det gäller att utnyttja studentutbytesprogrammet Erasmus. Långt mindre än var hundrade student deltar.

Det framgår av EU-statistik som redovisas av generaldirektör Ulf Melin vid Internationella programkontoret i en debattartikel i Dagens Nyheter. Av de femton EU-länder som varit med i Erasmus en längre tid är det bara Grekland och Storbritannien som har lägre deltagande än Sveriges 0,65 procent.

Erasmus ger svenska studenter möjlighet att studera på ett universitet i ett annat europeiskt land i upp till ett år på samma villkor som de inhemska studenterna. De behöver inte betala någon terminsavgift och får tillgodoräkna sig utbildningen i sin svenska examen. Dessutom utgår ett ekonomiskt stöd motsvarande cirka 275 euro i månaden.

”De europeiska länderna, som Erasmusprogrammet riktar sig till, är våra viktigaste samarbets- och handelspartner i världen. Vår utrikeshandel är beroende av ett gott samarbete och utbyte med dem. Det är i EU som vi i Sverige är med och har inflytande när det gäller svenskars och andra européers framtid - bland annat avseende sysselsättning, utbildning och företagandets villkor. Det här gör Erasmus till ett särskilt viktigt utbytesprogram”, skriver Ulf Melin.

Enligt debattartikeln har både lärare och studenter på svenska lärosäten dålig kunskap om Erasmusprogrammet. För att öka det svenska deltagandet vill Ulf Melin att regeringen ställer krav på lärosätena att minst 1,5 procent av studenterna ska delta i programmet. Lärosäten ska få ekonomisk stimulans för att nå målet. Om kravet inte uppfylls ska lärosätena istället få minskade resurser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA