Konkurs för privat arbetsförmedlare

ARBETSFÖRMEDLING2009-08-18

KFG var den stora vinnaren när Arbetsförmedlingen för ett år sedan genomförde en upphandling av privata arbets-förmedlingstjänster. Nu har företaget gått i konkurs och 190 anställda förlorat sina jobb.

I juli krävde Arbetsförmedlingen KFG, Kompetens- och förändringsgruppen, på ett skadestånd på 42 miljoner kronor och ett prisavdrag på 13 miljoner. Det viktigaste skälet var att företaget inte haft den bemanning som man utlovat i sitt anbud. När myndigheten började driva in skadeståndet genom att kvitta det mot fakturorna från KFG tvingades ägaren begära företaget i konkurs.

KFGs vd Bosse Carlsson är förvånad över Arbetsförmedlingens agerande.

– Det har alltid varit en öppen attityd mellan oss och Arbetsförmedlingen och vi har aldrig haft en enda anmärkning. Jag tycker det är märkligt att vi inte har kunnat få till en konstruktiv diskussion.

Avslöjande i TV4

Att KFG inte hade så många handläggare anställda som man utlovat i upphandlingen uppmärksammades av TV4 i april. Efter en egen utredning sade Arbetsförmedlingen i maj upp avtalen med företaget på nio orter, vilket ledde till att 60 anställda sades upp.

Nu är också de återstående 130 anställda uppsagda. Därutöver berörs ungefär 2 000 personer som haft en jobbcoach hos KFG.

»Fullföljde inte åtagandena«

– Jag skulle ha velat ha en juridisk prövning av skadeståndskraven. Jag tycker att det är konstigt när man känner oss så väl och ändå bestämmer sig för att »döda« oss, säger Bosse Carlsson.

Bosse Carlsson anser att det viktiga borde vara att KFG faktiskt fick arbetssökande i sysselsättning.

Men KFG fullgjorde inte sina åtaganden, säger Jan-Olof Dahlgren, stabschef på Arbetsförmedlingen.

– Efter vår genomgång konstaterade vi brister när det gällde dokumentation, kvalitetssäkring och bemanning. Vi krävde rättelse av KFG, men de var inte beredda att rätta till bristerna när det gällde bemanningen, förklarar han.

Konkursförvaltaren Sten Sjöstedt vid advokatbyrån Nova säger att skadeståndskraven sannolikt kommer att prövas under konkursförfarandet.

– Om vi inte anser att Arbetsförmedlingens fordran är korrekt så kommer frågan att prövas i tingsrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA