Sverige i digital topp

DIGITALISERING2021-11-15
Sverige rankas som det tredje mest digitaliserade landet i EU i en ny rapport från EU-kommissionen. Bara Danmark och Finland hamnar högre i den årliga rankningen från EU-kommissionen.

I Digital Economy and Society Index, Desi, rankas EU-ländernas digitalisering efter fyra områden: humankapital, uppkoppling, integration av digital teknik inom näringslivet och digitala offentliga tjänster. Sammantaget hamnar Sverige på tredje plats tre bland alla EU-länder.

I rapporten konstaterar kommissionen att det fortfarande finns stora könsskillnader mellan mäns och kvinnors digitala förmåga. Bara en av fem IT-specialister är kvinna, och var tredje bland dem som tar examen inom matematik och teknik. Också här ligger Finland, Sverige och Danmark bäst till med flest kvinnor med digitala kunskaper.

Inom området humankapital ligger Sverige på andra plats tack vare hög digital förmåga bland befolkningen och god tillgång till specialister inom informations- och kommunikationsteknik.

En nyhet för i år är att Sverige har klättrat på rankningen gällande digitaliseringen av offentliga tjänster, från tionde plats år 2020 till femte plats i år. Satsningar på ökad tillgång till öppen data, som bland annat kan främja användningen av artificiell intelligens inom välfärden, lyfts som en viktig anledning till detta.

Sverige rankas också högt inom området uppkoppling eftersom andelen som har tillgång till snabbt bredband ligger långt över EU-snittet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Digitalisering EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.