SVT borde ha fått rapport om fas 3  

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-12-19

Det var fel av Arbetsförmedlingen att inte lämna ut en intern rapport om fas 3 till en SVT-reporter tidigare i år. Det skriver Justitieombudsmannen, JO, i ett beslut.

I mars 2011 nekades en SVT-reporter att få ta del av en intern revisionsrapport om jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 hos Arbetsförmedlingens presstab. Pressekreteraren hänvisade till att rapporten var arbetsmaterial.

SVT anmälde ärendet till Justitieombudsmannen, JO, som konstaterar att rapporten utan tvekan var allmän handling vid tillfället. Redan två månader före SVTs begäran hade den expedierats till både Arbetsmarknadsdepartementet och Riksrevisionen.

 ”Arbetsförmedlingen ska därför kritiseras för det inträffade”, skriver JO Hans-Gunnar Axberger i beslutet.

 Hans-Gunnar Axberger understryker att det är extra viktigt att en presstab, som är satt att sköta myndighetens informationsplikter, sköter dem på ett professionellt sätt:

 ”Att ett felaktigt besked i en fråga som rör den grundlagsfästa rätten att ta del av allmänna handlingar lämnas av någon som har till uppgift att besvara just sådana frågor är allvarligt”, skriver han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Arbetslös (ej verifierad) tis, 12/20/2011 - 11:02
Hej lägg ned FAS3, det är ingen av deltagarna som vill gå på vuxendagis. Anordnare av dessa FAS3 projekt får 5000 kr per deltagare och det är sjukt att skattepengar ska gå till sånt som ej gagnar arbetssökanden. Lägg dessa skattepengar på förskolan/dagis eller äldreomsorgen istället. För vi som är arbetslösa behöver jobb med lön och inte sk sysselsättning. Vi kan sysselsätta oss själva för vi är vuxna människor och behöver inte någon dadda som ska sysselsätta oss med någon slags meningslös ickeaktivitet. Vi har väl för 17 ej begått något brott så vi ska behövas kontrolleras ? Det är högst förnedrande. Ni kan också spara in många arbetstimmar som går åt till lön till de som kontrollerar oss. När ska vi istället dra ned på arbetstiden för alla och dela på jobben? Så fler kan få lön och fler kan få tid till sina intressen och barn tex.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA