Swaziland förbjuder facklig verksamhet

FACKLIGT2014-10-14
Kung Mzwatis och hans regering har med omedelbar verkan förbjudit fack och arbetsgivarorganisationer i Swaziland, skriver Arbetet.

Swazilands regent kung Mswatis har med omedelbar verkan förbjudit arbetsmarknadens parter att verka i landet. Både fack och arbetsgivarföreningar förbjuds. Efter ett specialinkallat regeringsmöte i Swaziland får inte parterna på arbetsmarknaden längre bedriva någon verksamhet, skriver Arbetet.

“Myndigheterna i Swaziland har i många år visat sitt förakt för arbetares grundläggande rättigheter, och detta senaste beslut, att förbjuda arbetares och arbetsgivares organisationer, är fullständigt chockerande”, säger internationella fackförbundsunionen ITUCs generalsekreterare Sharan Burrow i ett uttalande på organisationens hemsida.

Enligt ITUC hänvisar Swaziland till att det finns ett tekniskt förbiseende i den gällande lagstiftningen som behöver regleras för att göra det möjligt att registrera parternas organisationer. Men enligt ITUC finns ingen grund att förbjuda existerande organisationer för att man behöver städa upp i den egna juridiska röran:

”Regeringen påstår att det här beslutet på något sätt ligger i linje med rekommendationer från (FNs arbetsorganisation) ILO. Det är uppenbart fel, och är en misstolkning av vad ILO har begärt av Swaziland”, säger Sharan Burrow.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.