Swedavia tappar 500 miljoner kronor i månaden

SWEDAVIA2020-05-11

Resandet från Swedavias flygplatser minskade under april med 98 procent jämfört med samma månad förra året. I ett pressmeddelande uppger Swedavia att företaget tappar omkring en halv miljard kronor i intäkter varje månad.

Flygbranschen har påverkats kraftigt av coronapandemin. Enligt ny statistik från Swedavia reste bara 63 000 via bolagets flygplatser under april. Det kan jämföras med fjolårets siffror då bolaget hade drygt 3,2 miljoner resenärer samma månad.

”Vi befinner oss i en samhällskris som saknar motstycke och det är en synnerligen utmanande situation för Swedavia. Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseintäkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad”, konstaterar Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia i ett pressmeddelande.

Han påpekar samtidigt att Swedavia har minskat kostnaderna och anpassat verksamheten till ett minimum. I mitten av mars varslades 800 medarbetare och 1 900 tillsvidareanställda korttidspermitterades.

Bolaget bedömer att trafiken även framöver kommer att vara väldigt låg.

”Även om vi nu ser tidiga tecken på att ekonomier öppnar upp och att flygbolag planerar för att återuppta en viss trafik, så är osäkerheten om marknadsläget och när restriktioner kan upphävas fortfarande mycket stor. Vi räknar därför inte med att flygtrafiken återhämtar sig i någon större utsträckning under de närmaste månaderna”, framhåller Jonas Abrahamsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA