Swedavia väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.
Bild: Mostphotos
Swedavia väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.

Swedavia varslar 800 anställda

SWEDAVIA2020-03-20

1 900 anställda på Swedavia korttidspermitteras och 800 varslas som en följd av coronaviruset. Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, säger till Publikt att han hade väntat sig permitteringar men blev förvånad över varslet. 

Coronaviruset har under mars månad fått stora effekter på resandet. I ett pressmeddelande konstaterar Swedavia att antalet resenärer de senaste dagarna har gått ned med mellan 70 och 90 procent. Situationen gör att bolaget nu väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.

”Vi är mitt i en samhällskris av sällan skådat slag och vår viktigaste prioritet är nu att begränsa smittspridningen och värna om liv och hälsa. Konsekvenserna för ett företag som möjliggör för människor att mötas är dock dramatiska, eftersom våra intäkter är i princip enbart rörliga och på ett eller annat sätt kopplade till passagerarvolymen. Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder”, kommenterar Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

I pressmeddelandet skriver Swedavia att verksamheten kommer att anpassas till ett minimum utifrån marknadssituationen, men att bolaget snabbt kommer att vilja skala upp verksamheten igen när läget blivit mer stabilt.

Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, förutspådde redan tidigare i veckan att det skulle bli permitteringar men säger till Publikt att han är lite förvånad över varslet.

– Vi får se vart varslet tar vägen, som jag förstår det är det en försiktighetsåtgärd. Men det beror väl lite på hur långvarig den här situationen blir. På det stora hela var det här beskedet rätt väntat. Jag står och tittar ut över en landningsbana nu där det brukar vara ungefär 220 plan om dagen, och nu är det nere på runt femton.

Han tror att många anställda tar det beskedet med jämnmod, men att vissa är oroliga.

– Jag satt precis och pratade med en nervös kollega som är visstidsanställd och nyligen fick muntligt besked om en fortsatt anställning. Nu vet han inte vad som händer. Antingen kommer han att ingå i permitteringen eller så är han arbetslös om två veckor, säger Erik Hägglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona Swedavia
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA