Swedavia väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.
Bild: Mostphotos
Swedavia väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.

Swedavia varslar 800 anställda

SWEDAVIA2020-03-20
1 900 anställda på Swedavia korttidspermitteras och 800 varslas som en följd av coronaviruset. Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, säger till Publikt att han hade väntat sig permitteringar men blev förvånad över varslet.

Coronaviruset har under mars månad fått stora effekter på resandet. I ett pressmeddelande konstaterar Swedavia att antalet resenärer de senaste dagarna har gått ned med mellan 70 och 90 procent. Situationen gör att bolaget nu väljer att korttidspermittera 1 900 av totalt 2 500 tillsvidareanställda och lägga ett varsel som omfattar 800 medarbetare.

”Vi är mitt i en samhällskris av sällan skådat slag och vår viktigaste prioritet är nu att begränsa smittspridningen och värna om liv och hälsa. Konsekvenserna för ett företag som möjliggör för människor att mötas är dock dramatiska, eftersom våra intäkter är i princip enbart rörliga och på ett eller annat sätt kopplade till passagerarvolymen. Även om vår finansiella ställning är god så krävs nu drastiska och omedelbara åtgärder”, kommenterar Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

I pressmeddelandet skriver Swedavia att verksamheten kommer att anpassas till ett minimum utifrån marknadssituationen, men att bolaget snabbt kommer att vilja skala upp verksamheten igen när läget blivit mer stabilt.

Erik Hägglund, STs sektionsordförande på Landvetter flygplats, förutspådde redan tidigare i veckan att det skulle bli permitteringar men säger till Publikt att han är lite förvånad över varslet.

– Vi får se vart varslet tar vägen, som jag förstår det är det en försiktighetsåtgärd. Men det beror väl lite på hur långvarig den här situationen blir. På det stora hela var det här beskedet rätt väntat. Jag står och tittar ut över en landningsbana nu där det brukar vara ungefär 220 plan om dagen, och nu är det nere på runt femton.

Han tror att många anställda tar det beskedet med jämnmod, men att vissa är oroliga.

– Jag satt precis och pratade med en nervös kollega som är visstidsanställd och nyligen fick muntligt besked om en fortsatt anställning. Nu vet han inte vad som händer. Antingen kommer han att ingå i permitteringen eller så är han arbetslös om två veckor, säger Erik Hägglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Corona Swedavia
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.