Sydkoreanskt fack välkomnar utveckling mot fred

INTERNATIONELLT2018-06-13

Ska det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.

KPTU välkomnar i ett uttalande resultatet av toppmötet mellan USAs president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Efter toppmötet mellan ledarna för USA och Nordkorea presenterades ett gemensamt dokument med fyra grundläggande punkter för en fredlig utveckling. KPTU är positivt till att mötet blev av och faktiskt resulterade i en uppgörelse:

”Det faktum att toppledarna för Nordkorea och USA, två länder vars relationer har varit präglade av fientlighet och ömsesidiga hot under de senaste 70 åren, satt tillsammans på samma plats och förde en dialog, är historiskt och signalerar en ny tid i vilken fred på koreanska halvön är en möjlighet. Därför välkomnar vi toppmötet mellan Nordkorea och USA och det gemensamma uttalandet”, skriver KPTU i ett pressmeddelande.

Men organisationen konstaterar också att det finns ett visst mått av besvikelse och oro över det faktum att det gemensamma uttalandet inte innehöll några konkreta löften om åtgärder. Det tyder på att det finns många olösta frågor. Överenskommelsen mellan de två länderna måste ses som en startpunkt för arbetet mot en verklig fred, menar KPTU.

En verklig plan för att avveckla kärnvapnen på den koreanska halvön måste inkludera att USA drar tillbaka sina planer på förebyggande kärnvapenattacker och att de amerikanska trupperna dras bort från Sydkorea, samt en allmän nedrustning av konventionella vapen, anser KPTU.

”Vi tar tillfället i akt att åter betona för Trump och Moon Jae-ins (Sydkoreas president, redaktionens anmärkning) administration att varje gemensam militärövning går emot andemeningen av fredssamtalen och måste stoppas”, skriver KPTU.

Det sydkoreanska fackförbundet uttrycker också en tydlig oro för att ett kapitalistiskt öppnande av den nordkoreanska marknaden kan leda till ytterligare övergrepp mot fackliga rättigheter och ökad ekonomisk och annan ojämlikhet:

”Arbetarrörelsen måste nu föra allvarliga diskussioner om en plan för fred och återförening som förbättrar levnadsförhållanden och rättigheter för alla koreanska arbetare och vanliga människor.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA