Sympatistrejk åter tillåten i Tyskland

DOM2007-08-28

Sympatistrejka, som varit förbjudet sedan 1980-talet i Tyskland, är nu åter tillåtet. Det har landets högsta arbetsdomstol förklarat i en dom.

Domen kom i juni efter en tvist mellan det tyska storfacket Verdi och ett tryckeri. Dess anställda, som är organiserade i Verdi, hade tagits ut i sympatistrejk, berättar nätbaserade Europaportalen.

Verdi anser att domen är en stor seger och att den stärker Verdis positioner inför kommande konflikter. Men vilken betydelse den får på EUs inre marknad är inte helt klart än, enligt Europaportalen.

Ordföranden i Europaparlamentets arbetsmarknadsutskott, Jan Andersson, s, har sagt till Europaportalen att domen kan leda till att sympatiåtgärder på sikt kan bli tillåtna inom hela EUs inre marknad.

EU-politikern Olle Schmidt, fp, vill däremot vänta med kommentarer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA