Tar över tillsynen över socialtjänsten

SOCIALSTYRELSEN2008-09-22

Socialstyrelsen tar över tillsynen av den kommunala socialtjänsten från länsstyrelserna. Tillsynsarbetet tillförs 30 miljoner kronor årligen.

Socialstyrelsen driver i dag tillsyn över hälso- och sjukvården vid sex regionala enheter i landet. Enligt budgetpropositionen ska det tillsynsarbetet nu samordnas med den tillsyn av socialtjänsten som länsstyrelserna ansvarar för.

Syftet är enligt regeringen att en samordnad tillsyn ska kunna uppmärksamma och tydliggöra svagheter som finns i vårdkedjan mellan kommunernas och landstingens insatser. Samordningen ska framför allt kunna leda till förbättringar för äldre multisjuka personer och till bättre resursutnyttjande.

– Det behövs en samordnad tillsyn som kan agera mer kraftfullt. Tillsynen är ett av statens viktigaste styrinstrument. Och tillsynen spelar en utomordentligt viktig roll i arbetet med att utveckla kvaliteten i vården och omsorgen, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, kd, i ett pressmeddelande.

På Socialstyrelsen ansvarar en förberedelsegrupp under ledning av överdirektör Håkan Ceder för planeringen av samordningsarbetet. I styrgruppen ingår även representanter för länsstyrelserna. Socialstyrelsen räknar med att ta över den personal som i dag arbetar med tillsynen på länsstyrelserna:

– Vi tänker göra allt för att den här reformen ska bli framgångsrik och vi vill verkligen att alla som nu arbetar på länsstyrelserna och som är berörda av förändringen ska känna sig varmt välkomna till vår myndighet, säger generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Enligt budgetförslaget blir anslaget till tillsynsarbetet 30 miljoner kronor årligen från och med nästa år. I budgeten görs också en riktad satsning på tio miljoner kronor under två år för att stärka barnperspektivet i tillsynen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA