Ny organisation dåligt förankrad

SOCIALSTYRELSEN2011-04-29

Socialstyrelsens nya organisation är oklar och inte helt förankrad hos medarbetarna. Det skriver Statskontoret efter att ha gjort en analys av myndigheten.

Socialstyrelsen har förutsättningar att prestera ett bra resultat framöver, liksom att möta framtida utmaningar. Men det finns ett antal områden som både myndigheten och regeringen bör fokusera på för att undvika framtida problem. Det konstaterar Statskontoret i en myndighetsanalys av Socialstyrelsen.

I samband med att Socialstyrelsen fick ta över ansvaret för tillsyn av socialtjänsten från länsstyrelserna införde myndigheten en ny organisation. Statskontoret konstaterar att den nya organisationen fungerar på ett godtagbart sätt. Men det är oklart vad den innebär i praktiken och den är ännu inte helt förankrad hos medarbetarna. Ledningen behöver förtydliga sin avsikt med integrering av hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Förändringarna har varit omfattande, menar Statskontoret, och det är viktigt att regeringen och Socialstyrelsen noga följer hur verksamheten utvecklar sig i förhållande till intentionerna med tillsynsreformen.

Statskontoret konstaterar också att regeringens omfattande uppdragsstyrning – med cirka 200 pågående uppdrag per år – inte underlättar för Socialstyrelsen att arbeta långsiktigt. Därför behöver också regeringen förtydliga och utveckla sin styrning av myndigheten.

”För att undvika framtida problem är det viktigt att Socialstyrelsen framöver fortsätter utveckla organisation och arbetsformer och samtidigt också fokuserar på att förbättra redovisning och uppföljning av den egna verksamheten”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA