TCO: Bolåneavtalet fortsatt bra affär

TCO2014-09-29
Bolånerabatten som storbanken SEB erbjuder medlemmar i TCO-förbunden har krympt. Detta sedan SEB gjort om modellen för beräkning av sin egen upplåningsränta. Men TCO anser att villkoren fortfarande är bra. Samtidigt förhandlar man med ytterligare en bank.

TCO skrev 2012 ett avtal med SEB om bolån för medlemmar i TCOs förbund. Enligt avtalet erbjuds kunderna lån till bankens egen upplåningsränta plus ett fast påslag på 0,9 procentenheter.

Men nu har SEB ändrat metoden för att beräkna upplåningsräntan. I kalkylen har man nu högre kostnader än tidigare. Det har lett till att banken inte sänkt sina räntor i samma utsträckning som andra banker, och det slår också igenom på bolånen för medlemmar i TCO-förbunden.

Men TCOs kanslichef Torbjörn Bredin anser att lånevillkoren fortfarande är konkurrenskraftiga. Och eftersom SEB i sin nya beräkningsmodell använder ett treårigt genomsnitt kan kalkylen bli mer positiv längre fram, påpekar han.

TCO följer ränteutvecklingen noga, säger han.

– Vi jämför bankerna, och SEB har legat bäst till ganska lång tid. Vi bedömer att TCO-förbundens medlemmar har sparat miljarder genom avtalet. Det gäller inte bara dem som har lån i SEB, vi vet också att folk tar med sig villkoren som påtryckning när de går till andra banker.

TCO förhandlar nu om ett bolåneavtal med ytterligare en bank. Avtalet väntas vara klart inom några veckor, enligt Torbjörn Bredin.

– Syftet är fortsatt detsamma, att ge människor hjälp i diskussioner med banken. Det är fortfarande alldeles för få som förhandlar om räntan. Vi skulle gärna ha avtal med ännu fler banker, men det är ganska tidskrävande processer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Ekonomi
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.