TCO efterlyser forskning

SJUKREGLER2009-12-15

Bristerna i sjukförsäkringssystemet riskerar att permanent slå ut människor med nedsatt arbetsförmåga från arbetslivet. Nu måste det till en vetenskaplig kartläggning av vad som händer med människor som riskerar att bli långtidssjukskrivna. Det menar TCOs expertgrupp i sjukförsäkringsfrågor.

Av:  Joel Tunström

Expertgruppen, med professor Töres Theorell i spetsen, varnar i ett pressmeddelande för att den otillräckliga kunskapen som styr sjukförsäkringspolitiken kan leda till kortsiktiga och kontraproduktiva åtgärder. Om inte politikerna lyckas enas om en strategi över blockgränserna riskerar vi ”få en situation där skiftande politiska majoriteter vart fjärde år leder till att stora och bristfälligt underbyggda systemförändringar rullas fram och tillbaks, beroende på vilken sida som har riksdagsmajoriteten”, skriver expertgruppen.

Något som man menar skulle vara förödande för hela välfärdsstatens legitimitet och trovärdighet.

Även effekterna och tillämpningarna av de nya regelverken, samt bemötandet på Försäkringskassan och Arbetsförmedling bör analyseras ingående. Dessutom vill expertgruppen att regeringen tillsätter en översynsdelegation med uppgift att bland annat analysera sjukförsäkringen ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA