TCO kräver att högskolan utbildar tjänstemän

TCO2016-01-15
Högskolan sviker på punkt efter punkt yrkesverksamma tjänstemän som behöver vidareutbildning. Det skriver samtliga ordföranden i TCOs medlemsförbund i en gemensam debattartikel.

86 procent av tjänstemännen i åldrarna 30–60 år bedömer att de kommer att behöva fylla på med kunskap inom fem år. Det visar en undersökning som TCO har låtit SCB genomföra. Nästan fyra av tio säger att det behövs ny kunskap redan inom ett år.

Två av tre säger att det är högskoleutbildning de skulle välja för att fylla på sina kunskaper. Det konstaterar 15 fackordförandena i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Regeringen måste använda sin möjlighet att som ägare styra högskolorna och ge dem ett omställningsuppdrag. Att erbjuda utbildning för yrkesverksamma och bidra till en ­bättre matchning på arbetsmarknaden måste vara en del av högskolans kärnuppdrag. Utbildnings­politiken måste i större utsträckning vävas in i arbets­marknadspolitiken. Studiefinansieringen, antagningsregler och studievägledning måste ­också anpassas för yrkesverksammas behov.”

Att så många tjänstemän vill utvecklas genom vidareutbildning eller kompetensutveckling är positivt, menar TCO-facken. Sveriges framtida välstånd och välfärd bygger på att vi kan konkurrera med kunskap. Viljan till utveckling måste tas tillvara av samhället.

Det krävs nya former för studiefinansiering, där parterna, staten och individen delar på kostnaderna, skriver TCO-ordförandena i sin debattartikel. Arbetsmarknadens parter behöver ta ansvar för att komma överens om system för finansiering och individuellt anpassad vägledning. Det statliga studiestödssystemet bör underlätta sådana lösningar:

”För att Sverige ska vara konkurrenskraftigt även i framtiden och kunna ta tillvara de möjligheter som globaliseringen och digitaliseringen ger, måste rörligheten på arbetsmarknaden öka. En förutsättning för det är att de yrkesverksammas vilja att fylla på med ny kunskap tas tillvara. Det förväntar sig de 1,3 miljoner yrkesverksamma som vi representerar”, skriver fackordförandena.

TCO-förbundens ordföranden

Bakom debattartikeln står TCOs ordförande och ordförandena i de 14 medlemsförbunden:

Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet

Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet för scen och film

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet

Anders Johansson, ordförande FTF

Henric Lagercrantz, ordförande Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet

Britta Lejon, ordförande Fackförbundet ST

Martin Linder, ordförande Unionen

Johan Lindgren, ordförande Tull-Kust

Veronica Magnusson, ordförande Vision

Lena Nitz, ordförande Polisförbundet

Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet

Eva Nordmark, ordförande TCO

Bo Olsson, ordförande Sveriges yrkesmusikerförbund

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Håkan Sparr, ordförande Försvarsförbundet

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.