TCO kräver en ny skattereform

TCO2017-01-10
Sverige behöver ett nytt skattesystem, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i Dagens Nyheter. Hon anser att förändringarna i omvärlden är så stora att det behövs en genomgripande reform.

Eva Nordmark vill att de politiska partierna ska göra en ny uppgörelse om skattesystemet, med TCOs skattepolitiska program som grund. Det nuvarande skattesystemet är omodernt och riskerar att påverka konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd negativt, skriver hon.

”Skattefrågorna har under en lång tid varit prioriterade för TCO. När den förra skattereformen genomfördes i början av 1990-talet spelade vi en central roll genom att agera brobyggare över blockgränsen.”

TCO har gjort ett grundläggande arbete för en ny skattereform genom sitt skattepolitiska program, skriver Eva Nordmark. Arbetet har skett i en omfattande process med TCOs förbund. De representerar breda grupper i det svenska samhället, verksamma i såväl privat som offentlig sektor.

Enligt TCO bör sex huvudprinciper ligga till grund för en ny skattereform:

  • Det måste löna sig att utbilda sig och ta ansvar.  Ingen ska behöva betala mer än hälften av en inkomstökning i skatt.
  • Skatteutjämningssystemet behöver förbättras, för att ge likartade förutsättningar i hela landet.
  • Skattesystemet ska stimulera entreprenörskap och växande företag.
  • Höj skatten på konsumtion och miljöskadlig verksamhet.
  • Skattesystemet måste vara legitimt och upplevas som rättvist och effektivt.
  • Ett nytt skattesystem måste ha ett brett stöd och vara heltäckande.

”Vi i TCO är som alltid redo att lyssna och diskutera men framförallt är vi beredda att på nytt agera brobyggare mellan de konstruktiva krafter som vill skapa ett nytt skattesystem som gör Sverige starkare. Tiden är däremot knapp. Politiken måste ta ansvar för att stärka konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.