TCO kräver en ny skattereform

TCO2017-01-10

Sverige behöver ett nytt skattesystem, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i Dagens Nyheter. Hon anser att förändringarna i omvärlden är så stora att det behövs en genomgripande reform.

Eva Nordmark vill att de politiska partierna ska göra en ny uppgörelse om skattesystemet, med TCOs skattepolitiska program som grund. Det nuvarande skattesystemet är omodernt och riskerar att påverka konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd negativt, skriver hon.

”Skattefrågorna har under en lång tid varit prioriterade för TCO. När den förra skattereformen genomfördes i början av 1990-talet spelade vi en central roll genom att agera brobyggare över blockgränsen.”

TCO har gjort ett grundläggande arbete för en ny skattereform genom sitt skattepolitiska program, skriver Eva Nordmark. Arbetet har skett i en omfattande process med TCOs förbund. De representerar breda grupper i det svenska samhället, verksamma i såväl privat som offentlig sektor.

Enligt TCO bör sex huvudprinciper ligga till grund för en ny skattereform:

  • Det måste löna sig att utbilda sig och ta ansvar. Ingen ska behöva betala mer än hälften av en inkomstökning i skatt.
  • Skatteutjämningssystemet behöver förbättras, för att ge likartade förutsättningar i hela landet.
  • Skattesystemet ska stimulera entreprenörskap och växande företag.
  • Höj skatten på konsumtion och miljöskadlig verksamhet.
  • Skattesystemet måste vara legitimt och upplevas som rättvist och effektivt.
  • Ett nytt skattesystem måste ha ett brett stöd och vara heltäckande.

”Vi i TCO är som alltid redo att lyssna och diskutera men framförallt är vi beredda att på nytt agera brobyggare mellan de konstruktiva krafter som vill skapa ett nytt skattesystem som gör Sverige starkare. Tiden är däremot knapp. Politiken måste ta ansvar för att stärka konkurrenskraft, sysselsättning och välfärd”, skriver Eva Nordmark.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA