TCO kräver utredning av jobbcoacher

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-05-24
Extern jobbcoachning är inte det första försöket där privata aktörer anlitats av Arbetsförmedlingen. Men försökets utökade inslag av valfrihet innebär ytterligare ett steg. TCO tycker att tiden är mogen för en utredning.

De arbetssökande har för första gången fått chansen att själva välja privat aktör utan Arbetsförmedlingen som anvisande mellanhand.

Under försöket med externa jobbcoacher har regeringen också drivit igenom en lag om valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen. I ett sådant system slipper de privata företagen konkurrera med varandra i en offentlig upphandling. Alla leverantörer som uppfyller Arbetsförmedlingens krav får teckna kontrakt. Konkurrensen uppstår sedan i stället i kampen om de arbetssökande.

På TCO har utredaren Mats Essemyr noga följt regeringens politik.

– Jag påstår inte att regeringen har en hemlig agenda. Men det finns en rad faktorer som talar för att vi går mot en privatisering av delar av arbetsmarknads­politiken. Det är en så pass viktig fråga att det borde tillsättas en utredning, säger Mats Essemyr.

TCO vill att en mängd frågor besvaras innan privata företag får ytterligare utrymme. Kan man garantera lika­behand­ling och rättssäkerhet för den arbetssökande? Hur säkras kvalitet och insyn hos de privata aktörerna? Hur ska myndighets­utövning bedrivas och vilken roll ska Arbetsförmedlingen ha i övrigt?

– Arbetsförmedlingen riskerar att få de sämsta fallen medan privata aktörer skummar av det bästa. Det är en sådan sak som en utredning måste gå till botten med, säger Mats Essemyr.

Hans Lindholm, affärsutvecklingschef på Manpower, känner sig trygg med att hans företag har något att tillföra, även i de svåra fallen av långtidsarbetslöshet.

– För oss är det en krass ekonomisk fråga. Det är bara om vi kan tillföra något mervärde som vi kan ta betalt. Om staten och Arbetsförmedlingen däremot klarar det här lika bra själva finns ingen uthållig affär för oss. Det är enkel logik, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.