TCO satsar på digital utbildning

DIGITALISERING2020-02-18
TCO drar nu igång en stor utbildningssatsning, riktad till hundratals medlemmar i tre medlemsförbund. Satsningen görs i samarbete med innovationsstiftelsen Nesta och Google i fem europeiska länder.

Bakom utbildningssatsningen FutureFit står också TCOs tankesmedja Futurion. Utbildningarna cirklar kring digitala färdigheter och ledarskap och möjliggörs av ett stipendium på två miljoner dollar från Googles välgörenhetsstiftelse Google.org, skriver TCO i ett pressmeddelande. Drygt 500 TCO-medlemmar i administrativa yrken från Unionen, Vision och Finansförbundet kommer att utbildas i virtuella klassrum med lärare och coacher under sex veckors tid.

Syftet är att rusta deltagarna för snabba förändringar i digitaliseringens spår och för framtidens arbetsmarknad. Hittills har 1 500 medlemmar i de tre förbunden sökt till de 500 utbildningsplatserna.

Enligt en Sifoundersökning som beställts av Arbetsförmedlingen och Google kompetensutvecklar sig fyra av tio svenskar inte alls, trots stora behov av ökade digitala färdigheter. FutureFit drivs i samverkan med Göteborgs universitet som ett forskningsprojekt. Syftet är enligt pressmeddelandet att försöka förstå vilka utbildningssätt som faktiskt fungerar för att lära ut digitala färdigheter och ledarskap, på en arbetsmarknad i snabb förändring.

“Vi ser att den strukturomvandling, som nu drivs på av bland annat digitalisering, i grunden innebär stora möjligheter till utveckling och välstånd för vårt land, liksom för oss som medborgare och yrkesverksamma. Men det ställer också krav. Vi vill se att högskolan får en central roll i det livslånga lärandet, men ett fungerande system för kompetensutveckling och omställning kräver insatser från flera håll. Det är det här initiativet ett utmärkt exempel på”, kommenterar TCO-ordföranden Therese Svanström satsningen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.