TCO välkomnar nej till vinsttak

FACKLIGT2018-06-08

I en debattartikel välkomnar TCOs chefsekonom Mikael Sandström riksdagens nej till att begränsa vinster i välfärden. Vinstfrågan hindrar en diskussion om hur privata företag kan göra nytta i välfärden, skriver han.

På torsdag eftermiddag röstade riksdagen om regeringens förslag till vinstbegränsningar för privata företag i delar av välfärdssektorn. En riksdagsmajoritet av allianspartierna och SD fällde förslaget, som fick stöd av S. MP och V.

Enligt Mikael Sandströms debattartikel på SVT Debatt finns minst tre skäl till att privata företag måste få gå med vinst:

  • Vinst är en drivkraft för att skapa god kvalitet med så små resurser som möjligt.
  • För det andra gör vinst att bra verksamheter vill expandera. Många icke-offentliga verksamheter inom skola och vård drivs utan vinstmotiv, med hög kvalitet, men då skapas ofta köer. De bidrar inte sällan till en sorts segregation som inte finns i vinstdrivande skolor, som istället väljer att expandera.
  • För det tredje bidrar privata företag till investeringar i välfärden så att den offentliga sektorn avlastas. För att det ska vara möjligt så måste företagen få göra vinst.

”Vinst är alltså positivt för välfärden. Det motsäger inte att det finns problem med valfrihets- och upphandlingssystemen på välfärdsområdet som bör åtgärdas. Viktiga frågor om kostnader, kvalitet och arbetsmiljön har hamnat i skuggan av debatten om ’vinster i välfärden’”, skriver Mikael Sandström.

I ett pressmeddelande förtydligar TCO sin inställning när det gäller vinster i välfärden. Enligt pressmeddelandet är det tydligt att likvärdigheten brister i välfärdssektorn idag. Kvaliteten i utbildning, vård och omsorg beror i alltför stor utsträckning på vem du är eller var du bor, skriver TCO.

”Bristerna hittar vi både hos offentliga och privata utförare, på samma sätt som vi både i offentligt och privat driven verksamhet hittar exempel på högsta kvalitet. Förslaget att begränsa hur mycket vinst ett företag får ha som resultat löser inte några brister i sig”, skriver TCO. Vinster är inget problem i verksamheter med hög kvalitet och goda villkor för personalen, enligt TCO.”Vinster som beror på brister i kvalitetskontroll, felkonstruerade ersättningssystem, skatteundandragande eller dåliga arbetsvillkor för personalen är däremot problematiska.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA