TCO vill ha analys av a-kassan

TCO2006-09-28

Regeringen måste analysera konsekvenserna av den borgerliga alliansens förslag till förändringar när det gäller
 a-kassan. Det hävdar TCOs ordförande Sture Nordh.

Delar av den borgerliga alliansens a-kasseförslag berör enskilda medborgares rättigheter. Så snart det finns en minister med ansvar för arbetslöshetsförsäkringen kommer TCO därför att begära att förslagens konsekvenser utreds.

Regeringsformen föreskriver att regeringen - när den bereder ett ärende - ska inhämta behövliga upplysningar och yttranden från berörda myndigheter. I den omfattning som behövs ska sammanslutningar och enskilda få yttra sig.

Sture Nordh menar att vissa av alliansens förslag till förändringar av a-kassan kan genomföras utan beredning:

– Sänkningen av taket och höjningen av egenavgiften kan genomföras utan att frågan utreds. Det är till och med möjligt att regeringen kan fatta besluten själv. Däremot anser vi att andra delar kräver utredning och vi ställer vår kunskap till förfogande, säger Sture Nordh till TCO-tidningens nätupplaga.

Enligt Sture Nordh är grundlagens beredningstvång tillämpligt för tre av alliansens förslag att förändra a-kassan. Det gäller bland annat förslaget att avgiften ska anpassas efter arbetslöshetsnivån i a-kassan:

– Förslaget bygger på en ekonomisk idé att all arbetslöshet beror på att vi tar ut för stora löneökningar och att det ska straffas med högre avgifter, som tvingar fram lägre löneökningar.


Enlligt Sture Nordh blir konstruktionen omöjlig, eftersom a-kassorna inte är branschanslutna.

– Förslaget är inte genomtänkt. Beredningstvånget bygger på att man inte ska ha en ”å tusan tänkte inte på det”-effekt av lagstiftning, utan att man måste analysera konsekvenserna i förväg.

TCO kommer enligt Sture Nordh också att kräva att planerna på att slopa avdragsrätten i deklarationen och att göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk ska utredas innan de genomförs.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA