TCO vill ha avdrag för städhjälp

SKATT2006-04-05

På 90-talet kallades det för pigavdrag – formellt heter det skattereduktion för hushållsnära tjänster. Då väckte det fackliga protester. I dag föreslår TCO det i sitt skattepolitiska program.

Av:  Christian Örjestål

Programmet »Lägre skatt på arbete och kompetens« har antagits av TCOs styrelse, där STs förbundsordförande Annette Carnhede, ingår.

Hon tycker att det har gått troll i frågan om sänkt skatt för hushållsnära tjänster.

–Vi har sagt ja för att vi en gång för alla ska utvärdera förslaget och se om det verkligen finns några fördelar med att sänka skatten på hushållsnära tjänster.

TCO vill veta om skattereduktionen kan underlätta för dem som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden att få ett jobb. Ett annat syfte är att försöka bromsa användningen av svart arbetskraft.

Andra förslag i TCOs skattepolitiska program:

  • höjd brytpunkt för statlig skatt så att högst 25 procent av de heltidsarbetande omfattas.
  • bevarad avdragsrätt för privat pensionssparande och att det införs en liknande subvention på privat kompetenssparande.
  • sänkt skatt på hushållsnära tjänster under en försöksperiod.

Skatteprogrammet ska finansieras med bland annat höjd matmoms.

Annette Carnhede, som inte har reserverat sig i TCOs styrelse, vill ändå flagga för att könsperspektivet i grundmaterialet varit otillräckligt.

–Vi ser att det är en mycket större andel män än kvinnor som berörs av att brytpunkten för statlig skatt höjs. Hade man haft ett starkare inslag av könsfrågor inledningsvis så är det möjligt att skatteprogrammet hade sett helt annorlunda ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA