TCO vill höja bidrag

FINANSKRISEN2008-10-24

Höjning av barnbidrag och studiemedel och kraftigt sänkta avgifter till a-kassan är delar av det program TCO vill ha för att möta den ekonomiska krisen.

Enligt en undersökning som TCO låtit genomföra tror mer än fyra av tio att krisen kommer att påverka jobben negativt. Mer än varannan tror att deras privata ekonomi kommer att försämras.

– Det krävs ett aktivt program med utbildning, kompetensutveckling samt insatser för att hålla uppe efterfrågan. Vi föreslår därför höjda barnbidrag, höjt studiemedel, kraftigt sänkta avgifter till arbetslöshetsförsäkringen samt insatser för att de som varslas i olika branscher kan upprätthålla sin kompetens, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i ett pressmeddelande.

Antalet varsel har inte varit så höga i Sverige sedan 1990-talet och risken för ökad arbetslöshet är stor, menar TCO. Sture Nordh välkomnar Riksbankens beslut att sänka styrräntan:

– Det kommer att mildra belastningen på hushållens ekonomi. Att Riksbanken också planerar för ytterligare sänkningar är en viktig positiv signal till hushåll och företag.

Utbildning är en nyckel till att ta Sverige genom lågkonjunkturen, menar TCO, och föreslår ett särskilt stöd till vuxnas vidareutbildning, kraftigt ökat antal platser i högskolan och en satsning på grund- och gymnasieskolan, där alltför många elever inte klarar kraven.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA