TCO vill införa rehabersättning

SJUKREGLERNA2011-04-01

De som är för sjuka för arbete men för friska för sjukpenning bör kunna få en rehabiliteringsersättning. Det är ett av flera förslag från TCO, som kräver att regeringen slutar att ”experimentera” med de långvarigt sjuka.

Hälften av dem som utförsäkras från sjukförsäkringen återvänder till den efter en period av arbetslivsintroduktion hos Arbetsförmedlingen. Under arbetslivsintroduktionen är ersättningen så låg att många tvingas söka socialbidrag. Och de som kommer tillbaka till sjukförsäkringen utan sjukpenninggrundande inkomst, de nollklassade, får då ingen ersättning alls.

Enligt TCO kan en rehabiliteringsersättning på sjukpenningnivå lösa de problemen. TCO anser också att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gemensamt ska bedöma om en person ska få sjukpenning/rehabiliteringsersättning eller ej. Detta för att inte individen ska hamna i kläm om myndigheterna tycker olika.

Andra förslag från TCO:

  • Tidsgränserna i sjukförsäkringen bör vara enbart rekommendationer.
  • Bara     den som nekar att delta i rehabilitering ska kunna fråntas ersättning.
  • Inrätta     en rehabiliteringsombudsman som kan ge råd och stöd åt sjukskrivna.
  • Inrätta     en ny instans för enklare och snabbare omprövning av beslut om sjukpenning     och andra ersättningar. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA