TCO vill öppna a-kassan för fler

CORONA2020-03-24
Reglerna måste omgående ändras så att det är lättare att kvalificera sig till a-kassa, anser TCOs ordförande Therese Svanström i en intervju på organisationens webbplats.

A-kassereglerna måste ändras så att fler kan få den ekonomiska trygghet det innebär om de skulle bli av med jobbet. Det är en av många förändringar och tillfälliga lösningar som måste genomföras på kort tid, anser TCO-ordföranden. Hon pekar på att det finns grupper av visstidsanställda och egenföretagare som i dagsläget inte uppfyller a-kassevillkoren. Bland de förslag som förts fram till regeringen är behovet att ändra på arbetsvillkoret och reglerna för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa. Sådana åtgärder gjordes under krisen 2009 och det visade vara viktigt, konstaterar Therese Svanström. Men det finns fler akuta frågor att ta itu med:

”Det finns ganska många. Det behöver till exempel skapas klarhet i vad som gäller för föräldrar som behöver vara hemma på grund av att skolor eller förskola är stängda. Och för den som tvingas vara hemma bör reglerna för smittbärarpenning ses över så att de blir mer generösa”, påpekar hon.

Sverige befinner sig i en väldigt allvarlig situation. Väldigt många människor, inte minst många av TCO-förbundens medlemmar, arbetar intensivt med att hantera smittspridningen och konsekvenserna av den. I det här akuta skedet handlar det enligt TCO-ordföranden om att identifiera vilka konsekvenserna kan bli för arbetstagarna.

”Det finns en rad praktiska arbetsmiljöfrågor som uppstår för dem som arbetar i vården eller i yrken där arbetstagarna har högre risk att komma i kontakt med smittbärare. I en situation där det råder brist på personal med rätt kompetens är det viktigt att den personalen inte blir sjuk eller skadad”, säger Therese Svanström.

Hon konstaterar att väldigt många, inte minst många TCO-förbundsmedlemmar, intensivt arbetar med att hindra smittspridning, medan andra medlemmar jobbar hemifrån och försöker hålla igång den verksamhet de jobbar i.

”Under en period kommer det att vara ganska tufft. Vi måste hjälpas åt att hitta lösningar och inte lamslås av situationen. Men jag är övertygad om att vi i Sverige, tillsammans, kommer att klara oss ur detta”, skriver Therese Svanström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Benny (ej verifierad) tors, 03/26/2020 - 17:20
Så nu ska de egoistiska snåljåparna som aktivt VALT att inte vara med i a-kassan ha full tillgång av det system som jag och många andra solidariskt bidragit till i 30 år? Varför ska man betala in pengar i alla år om det ges möjlighet att snabbt anmäla sig om det krisar och därmed åka snålskjuts på alla andra?? Fruktansvärt provocerande!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.