Therese Svanström, ordförande för TCO.
Bild: Eva Edsjö
Therese Svanström, ordförande för TCO.

TCO vill permanenta nytt tak

A-KASSAN2020-08-27

Den tillfälliga höjningen av taket för a-kassan bör permanentas, skriver TCOs ordförande Therese Svanström i en debattartikel. En bra ersättning från a-kassan är viktig för arbetsmarknadens förmåga till omställning, anser TCO.

A-kassan är en omställningsförsäkring, skriver Therese Svanström i Aftonbladet. A-kassan ska garantera individens trygghet vid arbetslöshet så att hen kan ägna sin fulla kraft åt att hitta ett nytt jobb:

”Den som blir av med jobbet ska inte behöva sälja sin bostad eller bil under den korta tid som det tar att på nytt få en anställning”, skriver hon.

Innan taket för a-kassan tillfälligt höjdes på grund av pandemin låg det på drygt 25 000 kronor i månaden. En TCO-rapport från förra året visade att bara två av tio vid den nivån får 80 procent av sin lön i ersättning från a-kassan. För varje år som går av höjda löner utan att taket höjs förstärks den utvecklingen, konstaterar Therese Svanström.

De tillfälliga ändringarna av villkoren för arbetslöshetsförsäkringen gäller fram till årsskiftet. Med ett undantag anser TCO att förändringarna ska permanentas. När det gäller medlemsvillkoret vill TCO se en återgång till tidigare bestämmelser. För att möta coronapandemin ändrades medlemsvillkoret så att den som gick med i en a-kassa kunde få ersättning redan efter tre månaders medlemskap i stället för tolv.

”A-kassan är trots allt en försäkring och det är viktigt att upprätthålla dess legitimitet som just en försäkring där vissa villkor måste vara uppfyllda. Det personliga ansvaret för att ha ett försäkringsskydd är en nödvändig princip”, skriver Therese Svanström.

Regeländringarna visar enligt TCO-ordföranden att det finns problem med hur a-kassan är konstruerad. Det är väldigt svårt för vissa grupper att uppfylla de krav som ställs på arbetade timmar eller perioder. TCO vill att förslagen i den a-kasseutredning som lämnades över till regeringen strax innan semestrarna ska genomföras så snart som möjligt.

”När pandemin är över kommer de gamla utmaningarna finnas kvar. Digitalisering, automatisering och klimatfrågan kräver att vi har förmågan att ställa om. I den omställningen är arbetstagarnas trygghet central. Det bör regeringen och samarbetspartierna ta med sig i budgetsamtalen de kommande veckorna”, skriver Therese Svanström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassan Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA