TCO vill skärpa kraven vid upphandling

INKÖP2006-08-22

Svenska skattemedel ska inte användas för barnarbete och lönedumpning. Det kräver TCO, som vill skärpa de sociala kraven vid offentlig upphandling.

En statlig utredning har nyligen föreslagit att stat och kommuner »bör« ställa sociala och miljömässiga krav vid upphandlingar.

Det räcker inte, anser TCO. Skattepengar ska aldrig användas till köp av medicinska instrument gjorda av barnarbetare eller kinesisk gatsten producerad i skadliga arbetsmiljöer – två aktuella exempel ur verkligheten.

Tvingande lag

Därför behövs enligt TCO tvingande lagregler om att grundläggande mänskliga rättigheter ska respekteras.

TCO kräver också att företag som levererar tjänster till det offentliga ska ha löner och villkor som är normala för branschen i det land där arbetet utförs.

Stöder ILO-konventionen

Det villkoret finns med i en ILO-konvention, som facket anser att Sverige ska ansluta sig till.

Utredningen har framfört uppfattningen att ILO-konventionen kan stå i strid med EU-rätten, något som Statskontoret håller med om i sitt remissvar.

Om det saknas minimilöner i branschens kollektivavtal kan det bli fråga om medellöner, vilket skulle driva upp kostnaderna vid upphandling, skriver Statskontoret.

Men enligt TCO kommer det att kunna avgöras från fall till fall vad som är normalt för branschen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA