STs ordförande på Umeå universitet, Maria Persson, företräder den före detta chefen arbetsrättsligt. STs vice ordförande  Mats-Åke Moritz Lundkvist anser att det även finns strukturella problem i botten.
Bild: Jan Lindmark
STs ordförande på Umeå universitet, Maria Persson, företräder den före detta chefen arbetsrättsligt. STs vice ordförande Mats-Åke Moritz Lundkvist anser att det även finns strukturella problem i botten.

Tidigare chef utpekas för sextrakasserier

HÖGSKOLAN2015-09-15

Anställda vid en enhet på Umeå universitet har upplevt sig utsatta för sexuella trakasserier och kränkande behandling av en före detta chef. Men den utpekade före detta chefen säger att han inte känner igen sig i beskrivningen.

En stor del av de anställda på en av Umeå universitets enheter känner sig kränkta eller har kolleger som blivit kränkta. Några personer har vänt sig till facket och berättat att de upplevt sig sexuellt trakasserade.

I centrum för händelserna står en tidigare chef utpekad.

– Det är en person som fortfarande har mycket informell makt, säger Mats-Åke Moritz Lundkvist, STs vice ordförande på Umeå universitet.

Sedan berättelserna om sexuella trakasserier blev kända i början av året har facket krävt en genomlysning.

– Därför har ledningen låtit företagshälsovården göra djupintervjuer med alla anställda och några före detta anställda. Det har vuxit fram en bild av maktspel och manipulationer. Den här personen har utövat sitt ledarskap på ett skadligt sätt, säger Mats-Åke Moritz Lundkvist.

Enligt företagshälsovårdens rapport tycks det ha förekommit ömsesidiga förhållanden mellan chefen och flera kvinnliga kolleger »från tid till annan«. Kvinnorna har upplevt negativ och kränkande särbehandling sedan relationen upphört. Det har förekommit »olämpliga kommentarer eller försök till skämt, som innehållit opassande antydningar av relationell karaktär«.

Förutom de sexuella trakasserierna målar företagshälsovården upp en bild av en verksamhet på glid med ett enväldigt, gränslöst och känslostyrt ledarskap.

Även om en enskild person är utpekad, ligger det strukturella problem i botten, anser Mats-Åke Moritz Lundkvist.

– Enheten har haft ett otydligt uppdrag och styrningen uppifrån har haft brister.

Den före detta chefen är ST-medlem och företräds av förbundets ordförande på universitetet, Maria Persson.

– Jag agerar företrädare ur ett rent arbetsrättsligt perspektiv, säger hon.

Fakultetens dekan instämmer i företagshälsovårdens bild att fakultetsledningen haft en begränsad insyn i verksamheten, och säger till Publikt att den fulla vidden av arbetsmiljöproblemen inte stod klar förrän i februari. Ingen från verksamheten hade hört av sig tidigare, enligt dekanen.

Nu utser universitetet en ny ledning och formulerar om uppdraget.

Den anklagade före detta chefen tycker att det är svårt att förhålla sig till företagshälsovårdens rapport.

– Det är en sammantagen bild som jag inte känner igen mig i. Det saknas konkreta exempel som jag kan bemöta.

Han vill inte alls prata om anklagelserna om sexuella trakasserier.

– Jag har inte fått möjlighet att bemöta någon konkret uppgift. Det finns ingen formell anmälan och jag vill inte kommentera ytterligare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA