Bild: Nadine Sohier/Regeringskansliet

Tidigare rikspolischefen misstänks för brott

POLISEN2024-05-15

Tidigare rikspolischefen Anders Thornberg är misstänkt för vållande till annans död i samband med den tidigare polischefen Mats Löfvings död, rapporterar Sveriges Radio. Anders Thornberg nekar till anklagelsen.

Den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg har i ett uttalande bekräftat att han förhörts som ett led i en förundersökning med anledning av Mats Löfvings död.

Mats Löfving var regionpolischef i polisregion Stockholm, men omplacerades när det inleddes en förundersökning om grovt tjänstefel. Misstankarna handlade bland annat om jäv på grund av att han inlett en relation med en underordnad anställd, Linda Staaf.

Den dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg tillsatte en parallell, intern utredning om flera chefsbeslut Mats Löfving fattat som rörde Linda Staaf. Utredningen leddes av chefsrådmannen Runar Viksten. Resultatet redovisades på en presskonferens, där Runar Viksten redovisade slutsatsen att Mats Löfving varit jävig, och menade att arbetsgivaren borde överväga att skilja honom från hans tjänst eller sitt chefsuppdrag.

Samma dag som utredningen presenterades, 22 februari 2023, hittades Mats Löfving död i sin bostad. Den kriminaltekniska utredningen visade att ingen annan person varit inblandad i dödsfallet.

Efter den uppmärksammade händelsen gjorde Arbetsmiljöverket en åtalsanmälan, då myndigheten ansåg att Polismyndigheten brustit bland annat vad gällde riskbedömning och krisstöd. Åklagaren Lars Morand vid särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

I slutet av april delgavs en person misstanke för brott, rapporterar Ekot. Ett förhör ska ha hållits där den misstänkte nekade till anklagelserna.

Åklagaren Lars Morand vill inte säga till Ekot vem personen är eller uppge exakt brottsrubricering. Men förre rikspolischefen Anders Thornberg, numera landshövding i Hallands län, har publicerat ett uttalande på länsstyrelsens hemsida. Han skriver där att han har blivit förhörd och att han anklagas för att inte ha stoppat Runar Vikstens presskonferens. Han försvarar dock beslutet: ”Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig.”

Han avsvär sig också ansvar för Mats Löfvings död: ”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig”, skriver Anders Thornberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA