Tidigare Sifanställd startar ”lightfack”

FACKLIGT2007-09-26

Jobb & Liv, som startats av den tidigare Sif-medarbetaren Cristian Sjövind, är ett lågprisfack för 59 kronor i månaden. Jobb & Liv kommer inte att föra förhandlingar för sina medlemmar.

Cristian Sjövind påpekar för Siftidningen att hans nystartade företag Jobb & Liv inte kommer att fungera som en traditionell fackförening. För avgiften får abonnenterna rådgivning i arbetsrättsliga frågor och rabatt på inkomstförsäkring och utbildningar inom karriärutveckling. Däremot kommer företaget inte att företräda sina medlemmar i kollektiva förhandlingar, exempelvis löne- eller uppsägningsförhandlingar.

– Men vi kan alltid företräda individen i exempelvis diskrimineringsärenden, säger Cristian Sjövind till tidningen.

Den viktigaste tjänsten ska vara den juridiska rådgivningen, som Jobb & Liv köper från en underleverantör.

– Vi är inget fackförbund, vi vill tillhandahålla något annat. Våra medlemmar har inte så stort behov av kollektiva tryggheter. Många är inte med i facket, utan bara i a-kassan. För dem kan det här vara ett alternativ, säger Cristian Sjövind.

Han medger, i en intervju i tidningen Arbetaren, att hans förening kan leda till att facken tappar mark och att kollektivavtalen i förlängningen blir svagare.

– Det är möjligt, men inte enbart negativt. Det är lite nya tider på arbetsmarknaden nu, säger Christian Sjövind till Arbetaren.


Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA