Tillsyn av mäklare undermålig

STATSKONTORET2010-08-31

Fastighetsmäklarnämndens tillsyn av landets mäklare är ineffektiv och behöver förbättras. Myndigheten skulle kunna gå upp i någon annan, anser Statskontoret efter en granskning.

Statskontoret har genomfört en myndighetsanalys av Fastighetsmäklarnämnden. Den övergripande slutsatsen är att tillsynen av fastighetsmäklare behöver förbättras. Verksamheten bör göras mer proaktiv istället för att bara bygga på anmälningar till nämnden, anser Statskontoret.

Enligt Statskontorets analys borde Fastighetsmäklarnämnden bedriva tillsyn på eget initiativ baserat på riskanalyser. Nämnden är relativt okänd bland konsumenterna, och så länge tillsynen bygger på anmälningar kommer den att ha brister. Eftersom förmedling av fastigheter och bostadsrätter har stor ekonomisk betydelse för de enskilda bör verksamheten förbättras, anser Statskontoret.

Statskontoret redovisar fyra alternativa organisationsmodeller för tillsyn av fastighetsmäklarna. En renodlad fastighetsmäklarinspektion utan andra uppgifter än att granska mäklarna, en samordning med Revisorsnämnden eller nerläggning av nämnden samtidigt som tillsynen flyttas till antingen Konsumentverket eller Finansinspektionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA