Tillväxtverket lurat på miljonbelopp av bedragare

TILLVÄXTVERKET2023-09-05

Med hjälp av falska fakturor och fejkade interna mejl kunde bedragare lura Tillväxtverket på över 8 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter. Bedrägeriet ska ha upptäckts i samband med ett avstämningsmöte.

Bedrägeribrottet mot Tillväxtverket ska ha ägt rum under hösten 2022. Enligt Dagens Nyheter ska bedragare då ha skickat flera falska fakturor från ett påhittat bolag till myndigheten. Därefter skrev företaget till ekonomienheten på Tillväxtverket att det inte fått betalt för sitt arbete. Samtidigt kom fejkade mejl till samma enhet, som såg ut att vara skickade av myndighetens generaldirektör Elisabeth Backteman och innehöll godkännanden av utbetalningarna.

Totalt ska myndigheten ha betalat ut 8,3 miljoner kronor till ett bankkonto i London.

Att myndigheten lurats på pengarna ska enligt Dagens Nyheter ha upptäckts när medarbetaren som genomfört utbetalningarna hade en avstämning med några kollegor. Personen arbetsbefriades tillfälligt efter händelsen, skriver tidningen.

Bedrägeriet har anmälts som en säkerhetsincident till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och till Polismyndigheten.

Enligt Dagens Nyheter ska dock Polisens förundersökning ha lagts ned i mars i år, med motiveringen att brottet begåtts utomlands, att bevisning inte finns tillgänglig i Sverige samt att åklagaren bedömt att förutsättningar för internationell rättslig hjälp saknas.

Bedrägeriet ska enligt tidningen ha varit möjligt på grund av en tillfällig rutin med godkännande av utbetalningar via e-post under pandemin. Tillväxtverket uppger att rutinerna nu har setts över.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA