Tingsrättspersonal hinner inte med arkivering

DOMSTOLARNA2021-02-03

Arkivpersonalen på Stockholms tingsrätt larmar om att de inte hinner med sitt jobb och tvingas bryta mot lagen i dokumenthanteringen, rapporterar Dagens Nyheter. Samtidigt finns ett förslag om att minska bemanningen.

Filmer från Stockholms tingsrätt som Dagens Nyheter tagit del av visar tiotusentals akter med känsligt innehåll som ligger på hög i utrymmen som alla anställda har tillgång till. Personalen på arkivet hinner inte med den tuffa arbetsbördan och vittnar i tidningen om att de inte har möjlighet att leva upp till arkivlagen eller lämna ut allmänna handlingar i tid.

I dag jobbar nio arkivarier på Stockholms tingsrätt men i en ny rapport föreslås att bemanningen bantas till tre arkivarier och två arkivassistenter. Samtidigt har antalet allmänna handlingar som begärs ut ökat kraftigt.

”Att föreslå nedskärningar i ett läge som länge varit akut är obegripligt. Det kommer bli katastrof”, säger en arkivarie som jobbar på Stockholms tingsrätt till Dagens Nyheter.

Ulrica Engström Nilsson, administrativ direktör vid Stockholms tingsrätt anser inte att man bryter mot lagen och framhåller i en intervju med tidningen att regeringen lagt effektiviseringskrav på alla myndigheter. Hon tillägger också att neddragningarna än så länge bara är ett förslag och att inget beslut är fattat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA