Tjänstemän positiva till invandring

MÅNGFALD2011-05-10

Svenska tjänstemän är mest positiva till invandring bland alla tjänstemän i Europa. Det framgår av en undersökning från European Social Survey.

Mer än fyra av tio bland tjänstemännen och mer än av tio bland hela befolkningen i Sverige anser att det är rätt att tillåta många invandrare. Det är fler än i något annat land i Europa, skriver TCO i ett pressmeddelande. Siffrorna kommer från en värderingsundersökning från European Social Survey, som under flera år gjort liknande undersökningar i en rad europeiska länder. Sverige ligger högst bland de undersökta länderna när det gäller att tillåta många invandrare från en annan etnisk grupp. Också Bulgarien, Kroatien och Polen är länder som har tillåtande attityder.

I Sverige är det ytterst få som inte alls vill ta emot invandrare – mindre än en procent av tjänstemännen kan inte tänka några sig invandrare och cirka två procent av hela befolkningen.

”Det är glädjande att se de här siffrorna när främlingsfientligheten växer i olika delar av Europa. EU-kommissionen måste därför lägga större kraft på att bekämpa främlingsfientliga strömningar, inte minst mot bakgrund av reaktionerna i Italien och Frankrike mot den invandring som uppkommit efter de nordafrikanska revolutionerna”, säger TCO-ordföranden Sture Nordh i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA