Tjänstemannafack går om LO

FACKET2013-04-22

Tjänstemännen har gått om arbetarna när det gäller facklig organisering. Bland tjänstemännen är 73 procent med i facket i dag, mot 67 procent på LO-området.

Uppgifterna redovisas i en ny rapport av Lundasociologen Anders Kjellberg, som följer utvecklingen av den fackliga organisationsgraden.

Facken och a-kassorna förlorade många medlemmar under 2007 och 2008, då a-kassorna försämrades och avgifterna höjdes. Sedan dess har tjänstemannafacken i TCO och Saco återhämtat sig, och i synnerhet Saco har vuxit.

Men LO har fortsatt att tappa mark. Sämst går det i privat sektor, där andelen som är med i facket var 74 procent år 2006, men endast 63 procent 2012. Tjänstemannafacken på den privata sidan har bara tappat två procent sedan 2006 och organiserar i dag 67 procent av de anställda tjänstemännen.

Enligt Anders Kjellberg hänger de ökande skillnaderna ihop med avgifterna till a-kassan. Exempelvis betalade medlemmarna i IF Metall och LO-förbundet GS under 2010 mer än fyra gånger så hög a-kasseavgift som medlemmar i Civilingenjörsförbundet.

I den offentliga sektorn är organisationsgraden högre för både tjänstemän och arbetare, 84 respektive 80 procent. Även bland offentliganställda har LO-facken tappat mer än tjänstemannafacken sedan 2006: 7 procentenheter mot 5.

De fackförbund som förlorat mest är i de branscher där många unga arbetar, såsom Hotell- och restaurangfacket. Andelen 16-24-åringar som är med i facket har minskat under tjugo år, från 69 procent 1993 till 36 procent 2012.

En orsak till tillbakagången är att så många som varannan ung anställd har ett tidsbegränsat arbete. Vid 90-talets början gällde det omkring var tredje ung person.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA