Bild: Mostphotos

Tog matrester i köket – får varning

KRIMINALVÅRDEN2021-08-24
Två anställda som hämtat mat från fängelseköket utan att betala har fått disciplinpåföljden varning efter ett beslut i Kriminalvårdens personalansvarsnämnd. De båda anställda har medgett att de tagit matrester under sina nattpass.

När kocken vid en av Kriminalvårdens anstalter upptäckte ett ökat matsvinn beslutade chefen att granska fängelsets övervakningsfilmer. De visade att två kriminalvårdare hämtat mat från fängelseköket under sina nattpass utan att betala för den.  

Enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd var det tidigare tillåtet att ta mat som blivit över, men sedan några år tillbaka måste alla anställda betala för maten med matkuponger.

Båda kriminalvårdarna har medgett att de tagit matrester, men att de uppfattat att det varit tillåtet att göra så. En av dem förklarade att de flesta hämtar mat från köket under nattpasset.

Personalansvarsnämnden anser i båda fallen att kriminalvårdarna åsidosatt sina skyldigheter i anställningen, vilket de gjort på ett sätt ”som inte är ringa”. Därför tilldelas båda disciplinpåföljden varning.

Nämnden var enig i sina beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.