Bild: Mostphotos

Trafikverket överklagar beslut om andningsskydd

TRAFIKVERKET2021-08-23
Arbetsmiljöverket kräver att Trafikverkets inspektörer använder andningsskydd när de genomför förarprov. Myndigheten har överklagat, bland annat med motiveringen att skydden kan innebära en risk för trafiksäkerheten.

Arbetsmiljöverket har beslutat med hot om vite på 500 000 kronor att Trafikverkets inspektörer ska använda andningsskydd av lägst klassen FFP2 vid körkortsprov för att minska risken att smittas av covid-19. Beslutet skulle gälla från 15 juli.

Trafikverket har överklagat beslutet och även ansökt om inhibition, att beslutet inte ska verkställas innan frågan avgjorts.

Myndigheten framför bland annat att andningsskydden kan försvåra kommunikationen med kunden och därmed innebär en viss risk för olyckor. Skydden kan också försvåra andningen och leda till koncentrationssvårigheter, vilket även det kan påverka trafiksäkerheten.

Trafikverket ifrågasätter också varför beslutet om andningsskydd bara rör uppkörning för personbil och inte vid förarprov för buss och lastbil.

Men förvaltningsrätten avslog begäran om inhibition och kammarrätten medgav bara en kort inhibitionstid, så från 1 augusti är andningsskydden obligatoriska vid körkortsprov.

Rikard Granlund, biträdande chef på avdelningen för förarprov, anser att Arbetsmiljöverkets föreläggande går för långt.

– Vi har tagit emot det med viss förvåning och ser inte att det är konsekvent då det inte ställs motsvarande krav på exempelvis trafikskolorna.

Han säger också att myndigheten sedan i våras haft krav på att inspektörerna använt munskydd och visir eller skyddsglasögon. Även kunderna måste bära munskydd.

– De signaler jag får från medarbetarna är att andningsskydden är jobbiga att använda. De ger skavsår och en del får allergiska reaktioner. Det kan också bli lite svårt med andningen, säger han.

Ola Längkvist, STs företrädare på avdelningen för förarprov, säger att riskbedömningen gjorts i samverkan med facket, men att ST inte tagit ställning officiellt för eller emot obligatoriskt andningsskydd.

– Sedan kravet på munskydd infördes i april har vi inte haft någon som är konstaterat smittad på arbetsplatsen. Men jag förstår att Arbetsmiljöverket anser att vi ska ha det vetenskapligt säkraste skyddet för att skydda medarbetarna från att bli smittade av covid-19, säger Ola Längkvist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.