Bild: Mostphotos

Inget krav på andningsskydd för Trafikverkets inspektörer

TRAFIKVERKET2021-09-24

Trafikverkets inspektörer måste inte ha på sig andningsskydd vid förarprov, något som Arbetsmiljöverket har krävt. Det slår en ny dom från förvaltningsrätten fast.

Det var i juni som Arbetsmiljöverket beslutade att Trafikverkets inspektörer ska använda andningsskydd av lägst klassen FFP2 vid körkortsprov för att minska risken att smittas av covid-19. Det beslutet har överklagats av Trafikverket, något som Publikt har rapporterat om tidigare.

Bland annat anser Trafikverket att andningsskydden kan försvåra kommunikationen med kunden och därmed innebära en viss risk för olyckor. Skydden kan också försvåra andningen och leda till koncentrationssvårigheter, vilket också kan påverka trafiksäkerheten, enligt myndigheten.

Efter en dom i kammarrätten, där frågan om inhibition prövades i juli och en kort inhibitionstid medgavs, har andningsskydden varit obligatoriska vid körkortsprov sedan den första augusti.

Nu har Trafikverkets yrkande om att upphäva Arbetsmiljöverkets beslut prövats i förvaltningsrätten, som igår meddelade sin dom.

Förvaltningsrätten anser att Trafikverket, som sedan i april har krävt att inspektörerna ska bära munskydd eller andningsskydd kombinerat med visir eller skyddsglasögon, har vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder. Detta, i kombination med de risker som Trafikverket har identifierat med andningsskydden och den numera höga vaccinationsgraden, gör att förvaltningsrätten upphäver Arbetsmiljöverkets beslut. Domen gäller omedelbart.

I praktiken innebär det att Trafikverket fram till den 29 september kommer att kräva att munskydd eller andningsskydd ska användas av inspektörerna, enligt Rikard Granlund, biträdande chef på avdelningen för förarprov.

– Därefter, när restriktionerna har lyfts, så kommer vi att erbjuda kunder och medarbetare munskydd i samband med proven men användningen kommer att ske på frivillig basis, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA