Trängselskatt kostade 1,9 miljarder

VÄGVERKET2006-08-17

Försöket med trängselskatter har kostat Vägverket 1,9 miljarder kronor. Skatteintäkterna blev knappt 400 miljoner kronor, varav hälften går tillbaka till Stockholms kommun.

Försöket med trängselskatter i Stockholm pågick under sju månader. Nu är betalstationerna vid infarterna nersläckta i väntan på ett politiskt beslut om trängselskatter i framtiden.

Vägverkets försök med trängselskatter går på 1,9 miljarder kronor. Då ingår investeringskostnaden och driftskostnaden, säger Magnus Bengtsson, Vägverket, till Sveriges Radio.

Om försöket skulle permanentas räknar man med en driftskostnad på 250 miljoner om året.

De som betalat mest i trängselskatt var höginkomsttagare, enligt en studie av försöket. Medelinkomsttagare var de som mest minskade sitt resande. Studien visar att fyra procent av privatbilisterna står för en tredjedel av intäkterna.

Studien visar att drygt hälften av de som valde att avstå från att ta bilen valde att gå över till kollektivtrafiken. Övriga planerade om sina resor, bland annat genom att samordna sina ärenden och planera sina inköp bättre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA