Tror på kort avtal igen

AVTALSRÖRELSEN2011-09-07

Under hösten startar en ny avtalsrörelse. Men det ekonomiska läget är svårbedömt. Därför tror STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar att avtalsperioderna blir korta även denna gång.

Lönerna är ännu inte färdigförhandlade på alla STs arbetsplatser. Men det hindrar inte att en ny avtalsrörelse redan rullar igång.

STs medlemmar inom spårtrafiken är först ut. För dem börjar en ny avtals­period 1 april 2012.

Facken inom industrin har redan klargjort att de kräver större ökningar än vad de fick 2010 – under den förra finanskrisen.

Men nu är det ekonomiska läget om möjligt ännu mer svårbedömt, konstaterar STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

– Vi vet inte om den ekonomiska krisen blir kort eller lång den här gången. Vi vet inte heller hur den påverkar arbetslösheten, säger hon.

Köpkraften viktigast

Hon säger att det viktigaste är att behålla köpkraften.

– Nu har regeringen sagt att den inte ska införa ett femte jobbskatteavdrag. Förra gången kunde vi surfa på jobbskatte­avdraget, det kan vi inte nu.

Från arbetsgivarhåll framförs återigen krav på centrala noll­avtal och att löneökningarna bara ska förhandlas lokalt.

– Hålls löneökningarna tillbaka kan det leda till negativa effekter för sysselsättningen och svensk ekonomi, säger Åsa Erba-Stenhammar.

Men det är många parametrar som spelar in, menar hon. En sådan är att lönerna måste vara på en nivå som den konkurrensutsatta exportnäringen klarar.

– Som det ser ut nu har jag svårt att se att det blir någon längre avtalsperiod, men det är ju några månader kvar innan avtalen ska vara klara.

Rådslag och diskussioner

Under hösten pågår inom ST vad Åsa Erba-Stenhammar kallar en »insamlingsperiod« – bland annat blir det ett rådslag på webben, www.st.org, där medlemmar kan diskutera och lämna synpunkter.

I november börjar avdelningarna samla in åsikter från sina medlemmar och efter årsskiftet är det skarpt läge för avdelningarna inom bransch spårtrafik som ska vara klara med sina avtalskrav i februari.

Avtal på STs område

  • Nuvarande avtal inom bransch spårtrafik löper 1 april 2010–31 mars 2012.
  • För bransch kommunikation, där Posten och Swedavia ingår, löper avtalet 1 oktober 2010–31 maj 2012.
  • Avtalet för myndighets­anställda inom Arbetsgivar­verkets område löper 1 oktober 2010–30 september 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Avtalsrörelse
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA