Trotjänare slutar på fängelset

KRIMINALVÅRDEN2011-11-09

En schemaomläggning har fått trotjänarna att fly och missnöjet att sprida sig bland de anställda på Tidaholms­anstalten. STs klubbord­förande Staffan Ström begärde tjänstledigt och lämnade över sitt förtroendeuppdrag.

Av:  Therese Säfström

– Anställda som tidigare bara jobbade dag, tvingas nu jobba nätter. Personal har flyttats och har fel utbildning för de nya arbets­uppgifterna. Det är inte ett professionellt sätt att arbeta på längre, säger Staffan Ström.

Han har jobbat sju år på anstalten. I våras kom ett sparkrav som ledde till omorganisation och nya scheman. I augusti valde Staffan Ström att begära tjänstledigt. Omorganisationen var en del av orsaken till hans beslut.

– 33 personer har slutat i år, på egen begäran. Många av dem har arbetat väldigt länge på anstalten. Det är motsvarande
510 tjänsteår som har försvunnit ut genom porten, säger han.

Ser det som en säkerhetsrisk

Personal som aldrig tidigare jobbat natt måste nu, enligt Staffan Ström, jobba med helt nya rutiner. Han säger att ledningen kallar det kompetenshöjning. Själv ser han det som en säkerhetsrisk.

Niklas Eklund är en av dem som jobbar i det nya schemat. Han bekräftar att missnöjet är utbrett bland kollegerna. Många anställda har flyttats runt till nya avdelningar, utan att de själva har kunnat påverka det.

– Det har blivit riktigt tufft med arbetstiderna. För mig är det mycket kvällsarbete. Om jag har otur kan det gå fyra dagar utan att jag ser min dotter. Det är inte roligt, säger Niklas Eklund.

I hans schema ingår också många endagarsledigheter, helg-
och nattjobb. På dagen är de nu en person färre i skiftet.

»Gemensamma beslut«

Men Stefan Björk, kriminalvårdschef på Tidaholmsanstalten, har inte hört att det skulle finnas något starkare missnöje bland de anställda.

– Alla förändringar har gjorts tillsammans med facket. Det är gemensamma beslut, säger Stefan Björk.

Han tycker inte att sparkravet från i våras har slagit så hårt.

– Vi tvingades göra vissa schemaändringar, men inte mer än så, säger Stefan Björk.

Staffan Ströms ersättare som ST-ordförande, Peter Samuelsson, har viss förståelse för att ledningen måste fatta obekväma beslut. Men säger också att förändringen är tung för vissa anställda.

– Utvärderingen till våren får visa vilka konsekvenser besparingarna har fått i stort, säger han.

Staffan Ström, Tidaholmsanstalten.
Bild: Sebastian Streith
Staffan Ström, Tidaholmsanstalten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA