Trycket på frivården växer

KRIMVÅRD2007-04-26

Frivården har aldrig förr haft så många klienter som nu. I mars var medelantalet 13 866, en ökning med 623 från förra året. Samtidigt minskar trycket något på anstalter och häkten.

Den senaste statistiken från Kriminalvården visar att antalet klienter inom frivården fortsätter att öka. Bakom ökningen ligger bland annat att fler får avtjäna sina straff med elektronisk fotboja i hemmet. Det minskar belastningen på anstalterna något, samtidigt som frivården får mer att göra.

På anstalterna var medelbeläggningen i mars 4 826 intagna, vilket är en minskning med 66 jämfört med förra året. Beläggningen har gått ner till 100 procent av platserna på de slutna anstalterna och 95 procent vid de öppna. Fortfarande har många enskilda anstalter betydligt fler intagna än ordinarie platser.

I landets häkten ökade beläggningen svagt i mars jämfört med i februari, men jämfört med mars i fjol var antalet intagna 159 färre, eftersom fler då väntade på överflyttning till anstalt.

Medelbeläggningen under mars var 1 815 intagna. Procentuellt har beläggningen minskat till 88 procent av både ordinarie och tillfälliga platser. Det är en minskning med åtta procentenheter jämfört med mars förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA