Trycket på kriminalvården avtar något

KRIMVÅRD2006-09-22

Trycket på landets häkten är nu mindre än på flera år. Jämfört med augusti förra året har beläggningen minskat med drygt fem procent. På anstalterna är beläggningen oförändrat hög.

Under augusti var 1 575 platser i medeltal belagda på landets häkten. Det är en minskning med 104 jämfört med juli och en minskning med 90 jämfört med augusti 2005. På häktena utnyttjades 87 procent av de ordinarie platserna, vilket är en minskning med fyra procentenheter jämfört med juli i år. Antalet belagda platser har inte varit lägre sedan 2002.

På anstalterna är beläggningen fortsatt hög. I augusti var 98 procent av de slutna platserna belagda, med kraftig överbeläggning på flera håll. På de öppna anstalterna var beläggningen 88 procent av de ordinarie platserna. Totalt var medelbeläggningen 4 640 intagna under augusti, vilket är något lägre än i juli men 99 högre jämfört med augusti förra året.

I frivården var medelantalet klienter 13 245 under augusti. Det är 66 färre än i juli, men 106 fler än i augusti förra året. Medelantalet frivårdsklienter hittills i år är fortfarande lägre än samma period förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA