Tryckt stämning när 15 tjänster ska bort

NYHET2004-12-16

I Halland ska 15 administratörer och handläggare bort från Arbetsmarknadsverket. Nästan alla arbetsplatser i länet berörs.

Än är det inte fråga om uppsägningar utan 15 medarbetare har flyttat över till en omställningsorganisation. Enligt avtal som började gälla den 1 november har man ett år på sig att finna en lösning.

Uppgörelsen gäller hela Arbetsmarknadsverket. I den ingår att undantag får göras från lagen om anställningsskydd, för att vissa nyckelpersoner ska behållas.

–Jag har arbetat här i 36 år och har aldrig varit med om en liknande situation, säger Björn Apelqvist, STs ordförande i Hallandssektionen inom Arbetsmarknadsverket. Stämningen här är tryckt och även de som blir kvar tycker det är jobbigt.

I våras anlitade facket löntagarkonsulter som rekommenderade att övertaligheten skulle hanteras över en längre period. Hade arbetsgivaren följt det hade man kanske klarat övertaligheten med naturlig avgång, menar Björn Apelqvist.

Hittills är förhandlingarna om nedskärningar avslutade för Hallands län och centrala Ams. I april nästa år ska förhandlingarna vara klara för hela verket vad gäller bemanning och vilka som hamnar i omställning. Själva omställningsarbetet ska vara färdigt i och med första kvartalet 2006.

Omorganisationen

Arbetsmarknadsverkets omorganisation går ut på att mer ska satsas på kundtjänst och ökad Internetanvändning. Arbetsförmedlingens struktur ska också ändras. De flesta län berörs. Omställningsorganisation finns för alla län, endast Gotland står utanför.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA