Annons:

Tufft ekonomiskt läge för statliga museer

MUSEERNA2021-03-04

Statens maritima och transporthistoriska museer vill att regeringen skjuter till nästan 90 miljoner kronor till myndighetens budget i år. Pengarna behövs för att klara det intäktsbortfall som uppstått till följd av pandemin, enligt myndighetens budgetunderlag.

Förra året blev tufft för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM , där bland annat Vasamuseet ingår. Museerna har drabbats hårt ekonomiskt av uteblivna besöksintäkter till följd av pandemin, något som Publikt tidigare rapporterat om.

Under 2020 tvingades myndigheten, vars verksamhet finansieras av både anslag och avgifter, att införa omfattande sparpaket och säga upp omkring 50 anställda.

Att klara 2021 med nuvarande budgetanslag från regeringen ser också ut att bli en svår utmaning. Regeringen har tidigare aviserat att SMTM får omkring 200 miljoner kronor i anslag i år.

I sitt budgetunderlag för de tre kommande åren skriver myndigheten att ett tillskott på omkring 90 miljoner kronor behövs redan i år och för 2022 föreslår SMTM ett tillskott på 31 miljoner kronor. Myndigheten vill samtidigt även att regeringen utökar deras låneram.

I underlaget skriver SMTM att myndigheten i dagsläget inte ser någon möjlighet att på egen hand vända underskottet de kommande åren samt att nästan hela budgeten kommer att behöva användas för att hantera fasta kostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA