Tufft ekonomiskt läge för statliga museer

MUSEERNA2021-03-04
Statens maritima och transporthistoriska museer vill att regeringen skjuter till nästan 90 miljoner kronor till myndighetens budget i år. Pengarna behövs för att klara det intäktsbortfall som uppstått till följd av pandemin, enligt myndighetens budgetunderlag.

Förra året blev tufft för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM , där bland annat Vasamuseet ingår. Museerna har drabbats hårt ekonomiskt av uteblivna besöksintäkter till följd av pandemin, något som Publikt tidigare rapporterat om.

Under 2020 tvingades myndigheten, vars verksamhet finansieras av både anslag och avgifter, att införa omfattande sparpaket och säga upp omkring 50 anställda.

Att klara 2021 med nuvarande budgetanslag från regeringen ser också ut att bli en svår utmaning. Regeringen har tidigare aviserat att SMTM får omkring 200 miljoner kronor i anslag i år.

I sitt budgetunderlag för de tre kommande åren skriver myndigheten att ett tillskott på omkring 90 miljoner kronor behövs redan i år och för 2022 föreslår SMTM ett tillskott på 31 miljoner kronor. Myndigheten vill samtidigt även att regeringen utökar deras låneram.

I underlaget skriver SMTM att myndigheten i dagsläget inte ser någon möjlighet att på egen hand vända underskottet de kommande åren samt att nästan hela budgeten kommer att behöva användas för att hantera fasta kostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.