Statens Maritima och Transporthistoriska museer varslar 69 av 270 anställda om uppsägning. Förutom Vasamuseet i Stockholm ingår även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona i myndigheten..
Bild: Mostphotos
Statens Maritima och Transporthistoriska museer varslar 69 av 270 anställda om uppsägning. Förutom Vasamuseet i Stockholm ingår även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona i myndigheten..

Stort varsel på statliga museer

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-28
Regeringens löfte om ett resurstillskott har inte löst de ekonomiska problemen på Statens maritima och transporthistoriska museer. Myndigheten, där Vasamuseet ingår, har varslat om uppsägning av 69 anställda.

Publikt har tidigare rapporterat om den tuffa situationen för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Coronapandemin har slagit hårt mot myndighetens museer där bland annat det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår.

Myndigheten har sedan tidigare infört omfattande sparpaket och stoppat alla kostnader som inte är verksamhetskritiska, men också flaggat för behovet att varsla personal, eftersom myndigheter inte har möjligheter till korttidspermittering.

Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna meddelat att SMTM kommer att få del av ett stödpaket på 319 miljoner kronor. Men 29 kulturinstitutioner ska dela på summan och enligt SMTM kommer inte pengarna att räcka. Därför har myndigheten varslat om uppsägning av 69 anställda.

”Vi behöver anpassa vår verksamhet efter den nya verklighet som vi står inför på lång sikt, med färre besökare och minskade intäkter. Och därför måste vi, trots stödet, fortsätta med både kostnadsreduceringar och vår process med varsel och uppsägningar”, skriver stabschefen Jenny Lind i ett mejl till Publikt.

Myndigheten har för närvarande omkring 270 tjänster.

– Det är olyckligt att det berör så många, det är tungt och tråkigt. Vi hade gärna sett större bidrag från regeringen för att rädda fler anställningar. Många anställda är oroliga, och exakt hur utgången blir får vi inte veta förrän om ett par veckor, säger Stefan Evensen, ordförande för ST inom SMTM.

Vilka som kommer sägas upp är nämligen inte klart. Men varslet kommer att slå mot samtliga av myndighetens museer. I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

– Förutsättningarna på arbetsmarknaden ser förstås olika ut beroende på var i landet man befinner sig och i vilken situation man är i övrigt. Det kan vara tuffare att bli uppsagd om man jobbar i en mindre ort, säger Stefan Evensen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Varselplaner kvarstår trots stödpaket

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-08

Statliga museer förbereder varsel

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-06
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.