Statens Maritima och Transporthistoriska museer varslar 69 av 270 anställda om uppsägning. Förutom Vasamuseet i Stockholm ingår även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona i myndigheten..
Bild: Mostphotos
Statens Maritima och Transporthistoriska museer varslar 69 av 270 anställda om uppsägning. Förutom Vasamuseet i Stockholm ingår även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona i myndigheten..

Stort varsel på statliga museer

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-28

Regeringens löfte om ett resurstillskott har inte löst de ekonomiska problemen på Statens maritima och transporthistoriska museer. Myndigheten, där Vasamuseet ingår, har varslat om uppsägning av 69 anställda.

Publikt har tidigare rapporterat om den tuffa situationen för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Coronapandemin har slagit hårt mot myndighetens museer där bland annat det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår.

Myndigheten har sedan tidigare infört omfattande sparpaket och stoppat alla kostnader som inte är verksamhetskritiska, men också flaggat för behovet att varsla personal, eftersom myndigheter inte har möjligheter till korttidspermittering.

Regeringen har tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna meddelat att SMTM kommer att få del av ett stödpaket på 319 miljoner kronor. Men 29 kulturinstitutioner ska dela på summan och enligt SMTM kommer inte pengarna att räcka. Därför har myndigheten varslat om uppsägning av 69 anställda.

”Vi behöver anpassa vår verksamhet efter den nya verklighet som vi står inför på lång sikt, med färre besökare och minskade intäkter. Och därför måste vi, trots stödet, fortsätta med både kostnadsreduceringar och vår process med varsel och uppsägningar”, skriver stabschefen Jenny Lind i ett mejl till Publikt.

Myndigheten har för närvarande omkring 270 tjänster.

– Det är olyckligt att det berör så många, det är tungt och tråkigt. Vi hade gärna sett större bidrag från regeringen för att rädda fler anställningar. Många anställda är oroliga, och exakt hur utgången blir får vi inte veta förrän om ett par veckor, säger Stefan Evensen, ordförande för ST inom SMTM.

Vilka som kommer sägas upp är nämligen inte klart. Men varslet kommer att slå mot samtliga av myndighetens museer. I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår förutom Vasamuseet även Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

– Förutsättningarna på arbetsmarknaden ser förstås olika ut beroende på var i landet man befinner sig och i vilken situation man är i övrigt. Det kan vara tuffare att bli uppsagd om man jobbar i en mindre ort, säger Stefan Evensen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Varselplaner kvarstår trots stödpaket

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-08

Statliga museer förbereder varsel

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-06
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA