Varselplaner kvarstår trots stödpaket

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-08
Krisstödet på 319 miljoner kronor till statliga kulturinstitutioner välkomnas hos Statens maritima och transporthistoriska museer. Men framtiden är fortfarande oviss och planerna på varsel finns kvar.

Publikt har tidigare rapporterat om den svåra ekonomiska situationen för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM, på grund av coronapandemin. I myndigheten ingår bland annat Vasamuseet som finansieras helt av intäkter och står för nästan hälften av den totala budgeten.

Under en presskonferens på fredagsmorgonen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett nytt stödpaket på 319 miljoner kronor som sammanlagt 29 statliga kulturinstitutioner, bland annat Vasamuseet, kommer att få dela på.

Ett besked som välkomnas av Stefan Evensen, ordförande för ST inom SMTM.

– Det var positivt, naturligtvis. Det är tacksamt att vi kan få det här stödet även om vi får vänta och se hur det fördelas, det är ju rätt många som ska ta del av det, säger han till Publikt.

Även från ledningen tas beskedet om stöd emot med glädje.

– Det känns fantastiskt och väldigt glädjande. Vi ser verkligen fram emot att få ta del av detaljerna i det här, säger Jenny Lind, stabschef på SMTM.

Men stödet gäller bara för i år och förhandlingarna om varsel som nyligen påbörjats kommer att fortsätta.

– Vi måste fortfarande minska våra kostnader och anpassa oss efter den här nya verkligheten. Vi tror inte att antalet besökare kommer att ligga på samma nivåer som tidigare under de kommande åren, och fortsätter därför processen med varsel. Hur stort det blir kan vi inte säga, men vi gör allt vi kan för att så få som möjligt ska behöva sluta, säger Jenny Lind.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Statliga museer förbereder varsel

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-06

Stort varsel på statliga museer

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-28
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.