Varselplaner kvarstår trots stödpaket

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-08

Krisstödet på 319 miljoner kronor till statliga kulturinstitutioner välkomnas hos Statens maritima och transporthistoriska museer. Men framtiden är fortfarande oviss och planerna på varsel finns kvar. 

Publikt har tidigare rapporterat om den svåra ekonomiska situationen för Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM, på grund av coronapandemin. I myndigheten ingår bland annat Vasamuseet som finansieras helt av intäkter och står för nästan hälften av den totala budgeten.

Under en presskonferens på fredagsmorgonen presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett nytt stödpaket på 319 miljoner kronor som sammanlagt 29 statliga kulturinstitutioner, bland annat Vasamuseet, kommer att få dela på.

Ett besked som välkomnas av Stefan Evensen, ordförande för ST inom SMTM.

– Det var positivt, naturligtvis. Det är tacksamt att vi kan få det här stödet även om vi får vänta och se hur det fördelas, det är ju rätt många som ska ta del av det, säger han till Publikt.

Även från ledningen tas beskedet om stöd emot med glädje.

– Det känns fantastiskt och väldigt glädjande. Vi ser verkligen fram emot att få ta del av detaljerna i det här, säger Jenny Lind, stabschef på SMTM.

Men stödet gäller bara för i år och förhandlingarna om varsel som nyligen påbörjats kommer att fortsätta.

– Vi måste fortfarande minska våra kostnader och anpassa oss efter den här nya verkligheten. Vi tror inte att antalet besökare kommer att ligga på samma nivåer som tidigare under de kommande åren, och fortsätter därför processen med varsel. Hur stort det blir kan vi inte säga, men vi gör allt vi kan för att så få som möjligt ska behöva sluta, säger Jenny Lind.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Statliga museer förbereder varsel

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-06

Stort varsel på statliga museer

STATENS MARITIMA OCH TRANSPORTHISTORISKA MUSEER2020-05-28
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA