Tufft för handläggare efter tolkning av ny dom

FÖRSÄKRINGSKASSAN2017-11-10
Handläggare på Försäkringskassan ifrågasätter myndighetens tolkning av den uppmärksammade assistansdomen i Högsta Förvaltningsdomstolen. Enligt myndigheten innebär domen att ersättningen minskar för flera tusen personer. Även en av domarna menar att Försäkringskassans tolkning är för bred.

ST-medlemmar som jobbar som assistanshandläggare på Försäkringskassan har hört av sig till facket lokalt för att de tycker att myndigheten tolkat en dom i Högsta förvaltningsdomstolen för hårt.

– Det väcker frågor om rättssäkerhet, säger Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Myndighetens tolkning innebär att flera tusen personer med funktionsnedsättning kommer att förlora delar av sin assistansersättning. Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler har varnat regeringen för konsekvenserna och därefter har barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér aviserat en lagändring. 

Men tills en ny lag är på plats kommer Försäkringskassan att tillämpa den strängare tolkningen.

Detta har väckt stor debatt och nu säger en av domarna själv, justitierådet Thomas Bull, att Försäkringskassans tolkning är för vidsträckt.

”Mot bakgrund av att vår dom handlar om möjligheten att få stöd under en transport, och inte alls om väntetider eller beredskapstider, så är det ju en långtgående tolkning av vår dom”, säger han till Sveriges Radio.

Efter Thomas Bulls uttalande kallas nu Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler för andra gången på en vecka till riksdagens socialutskott för att förklara tolkningen. Utskottets vice ordförande, socialdemokraten Anna-Lena Sörenson, vill att Försäkringskassan ändrar sin praxis.

”Det är orimligt att Försäkringskassan gör en tolkning av en dom om domstolen själv tycker att det är för långtgående. Då borde det finnas möjlighet att göra en mer försiktig tolkning”, säger hon till SR.

Enligt Thomas Åding skapar de delade meningarna om tolkningen av domen ett tufft läge för handläggarna.

– Som handläggare vill man känna trygghet i att man administrerar ärenden utifrån rådande lagar och praxis.

Thomas Åding menar att hela det senaste året varit tufft för assistanshandläggarna, med tuffare regler och många praxisändringar.

– Metodhandledning och stöd har inte hängt med i alla svängar, vilket försvårat arbetet, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.