Tung belastning på frivården

KRIMINALVÅRDEN2009-01-19

Inte på 25 år har frivården inom Kriminalvården haft så många klienter som förra året. Under sex av årets månader fanns mer än 14 000 klienter och antalet fortsätter att öka.

Enligt Kriminalvårdens senaste statistik ökade medelantalet klienter i frivården med 356 under förra året till 13 953. Med undantag för sommarmånaderna juli och augusti har beläggningen konstant legat över 14 000 personer under senare delen av 2008, med en topp i november på 14 304 personer.

– Det beror på att polisen för vidare fler ärenden till åklagarna och att domstolarna dömer ut fler mål som leder till frivårdspåföljder, säger Boo Kling, omvärldsanalytiker på Kriminalvårdens huvudkontor, i ett pressmeddelande.

Enligt statistiken beror ökningen på att allt fler döms till skyddstillsyn och fotboja. Antalet övervakade efter villkorlig frigivning från fängelserna är stabilt.

Frivården har inte haft så många klienter sedan 1983, då övervakningstiden vid skyddstillsyn genom en lagändring förkortades från två till ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA