Två miljoner e-deklarerar

SKATTER2005-05-02

Nästan två miljoner deklaranter har deklarerat elektroniskt i år. Bland de yngsta åldersgrupperna deklarerar nästan varannan utan papper.

Idag, måndag, är sista dagen för att lämna in sin deklaration. Men väldigt många har valt att inte lämna den på skattekontoret, utan istället deklarerat elektroniskt. Med hjälp av koder i den förenklade självdeklaration som skickats hem med posten har man kunnat bekräfta sin inkomstdeklaration med telefon, sms och webbläsare. Och med hjälp av e-legitimation har dessutom väldigt många kunnat hantera mer komplicerade bilagor på nätet, som t ex handel med värdepapper.

Vid halv elva på måndag förmiddag hade 1.950.396 e-deklarationer kommit in till Skatteverket.

– Om det fortsätter i den här takten kommer vi att passera två miljoner på eftermiddagen, säger projektansvarige Kay Kojer.

– Vi har kommit långt förbi vår målsättning som låg på 1,6 miljoner.

63 procent av e-deklaranterna har använt sig av internet för att lämna sin deklaration, och av dem har en knapp tredjedel laddat ner en e-legitimation. Övriga har använt de förtryckta koderna från deklarationsblanketten, liksom de 27 procent som deklarerat över telefon och de 10 procent som skickat sms.

Bland dem som är födda 1981-84 har nästan 50 procent deklarerat elektroniskt. Över 40 procent av de som är födda på 70-talet har använt e-deklaration, medan bara 17-18 procent av dem födda under första hälften av 40-talet gjort det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA