Tvångsvård hårdast mot pojkar

SIS2011-09-08
Pojkar utsätts för tuffare behandling än flickor på Statens institutionsstyrelses anläggningar. Det framgår av en kartläggning som myndigheten låtit utföra.

Vissa tvångsåtgärder används olika i vården av pojkar och flickor hos SiS. Personalen samtalar till exempel oftare med flickor både före och efter en åtgärd och är oftare tillsammans med dem när de skiljs av från övriga gruppen. Pojkar utsätts oftare för så kallad ytlig kroppsbesiktning och för drogtester, medan flickor oftare får egendom omhändertagen.

”Ett viktigt fynd som kom fram i intervjuerna med personalen är att de är mycket medvetna om det etiska dilemmat i tvångsvården. Det krävs stor varsamhet och respekt när man tillgriper tvångsåtgärder. Men samma personal berättar också att tvångsåtgärder är nödvändiga för att vården ska kunna bedrivas säkert, det vill säga för att minska riskerna för skador”, säger Caroline Björck, som lett arbetet med kartläggningen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen bygger på intern statistik och 29 intervjuer med institutionschefer och avdelningsföreståndare. Slutsatsen är att det finns en tuffare och mindre resonerande attityd gentemot pojkarna medan flickorna får större handlingsutrymme.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.