Tvist om diskriminering på F-kassan

FUNKTIONSHINDER2010-08-11

Försäkringskassan i Karlshamn diskriminerade när den nekade tre kvinnor med funktionshinder jobb. Det anser ST, som har begärt central tvisteförhandling i ärendet.

De tre kvinnorna hade arbetat länge på den statliga Alfakassan i Olofström. När kassan lades ned för två år sedan fick samtliga 23 anställda tillfälliga jobb på Försäkringskassans nya kundcenter i Karlshamn. När den tidsbegränsade anställningen på tre månader var slut fick alla från Alfakassan utom de tre kvinnorna reguljära tjänster på Försäkringskassans kundcenter.

Gemensamt för de tre var att de hade partiell sjukersättning. De är också medlemmar i ST, och förbundet anser att de blivit utsatta för diskriminering på grund av funktionshinder.

– Arbetsgivaren har inte kunnat visa att andra sökande hade bättre meriter, säger ST-ombudsmannen Margareta Olsson. Alla tre har lång erfarenhet av statlig tjänst. Ändå fick bara en komma på en kort anställningsintervju.

Att ärendet dragit ut på tiden beror enligt Margareta Olsson på den oordning som rådde på Försäkringskassan vid dess sammanslagning till en myndighet.

– De kunde inte ens plocka fram uppgifter om vilka som fått anställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA